inspirerende literatuur

Er zijn aardig wat interessante boeken waarin je meer kunt vinden over kunstwerken, over de manier waarop je naar kunst kunt kijken en wat kunst je zoal te bieden kan hebben. Hieronder een kleine selectie, ter inspiratie. 

Kunst als therapie

Dit boek kreeg ik ooit kado toen ik afscheid nam bij mijn vorige baan. Het is één van de inspiratiebronnen geweest voor mij om kunst als coach als concept verder uit te werken. 

 “Alain de Botton geeft samen met de filosofische kunsthistoricus John Armstrong in dit boek een antwoord op de vraag ‘Wat is het nut van kunst?’. Een boeiend en toegankelijk boek met 150 voorbeelden van de therapeutische waarde van kunst, architectuur en design.”

De filosofie van het kijken
Van nature zijn we geneigd om de wereld te structureren en ordenen, op zo’n manier dat het voor onszelf overzichtelijk is, en veilig voelt. Wat betekenen deze kaders voor ons, en voor ons denken, en hoe vormen we ze? In het boek “De filosofie van het kijken” beschrijft Mieke Boon, samen met Peter Henk Steenhuis, wat dat betekent voor onze blik op kunstwerken. 

Het onderzoeken van je waarnemen en denken door te kijken naar dit (h.l. Notion Motion van Olafur Eliasson)

kunstwerk, is minder confronterend dan de directe confrontatie met je eigen gedachten. …… Wie zo beschouwend – en niet veroordelend- naar zichzelf kan kijken, alsof hij een toeschouwer van zichzelf is geworden, betreedt het terrein van de meditatie
.’

 

Goed kijken begint met negeren

Dit boek heeft me veel kunnen leren over hoe we kijken, naar kunst, naar de wereld om ons heen. En ook hoe kunst ons kan helpen ons oordeel uit te stellen. Zeer bruikbaar, als coach en ook als je opmerkzaam wil waarnemen, om op grond daarvan je eigen ontwikkeling te verbreden en verdiepen.

“We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Goed kijken begint met negeren is een gids voor iedereen die beter wil kijken. Wieteke van Zeil laat zien dat kunst daarbij kan helpen: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen…..”

 

Altijd iets te vinden
Altijd iets te vinden gaat over kijkplezier, nieuwe perspectieven, snelle meningen en gewogen oordelen. We hebben over van alles en nog wat een mening, aangejaagd door de dynamiek van sociale media. Maar hoe kom je eigenlijk tot die meningen?
En hoe vaak nemen we de tijd om tot een gewogen oordeel te komen? Kunst kijken kan ons helpen: kunst is geduldig, houdt je nieuwsgierig en verruimt je blik…”. 
How art can change your life

“This guide introduces readers to new ways of looking at a wide range of art. Through careful examination and explanation, it investigates how engaging with art and drawing upon its ideas can help everyone feel connected and inspired.”  

Momentum

“Momentum. Het kantelpunt dat een verschuiving veroorzaakt. Een kunstenaar is altijd op zoek naar dat moment.”

In deze catalogus staan de werken van deze tentoonstelling uit 2020. Juist rondom dit thema Momentum, zijn er vele interessante kunstwerken die je kunnen versterken om jouw momentum te benutten. 

 

iets anders ter inspiratie

April 2020, de wereld was op slot midden in de Corona pandemie. Thuisonderwijs voor mijn kinderen, mijn coach opleiding, regelmatig de natuur in. Het was eigenlijk ook wel een fijne tijd, want ik ging op zoek naar inspiratie waar ik normaal de tijd en rust niet voor had. Eén van die dingen was de online cursus Modern Art & Ideas, op het platform Coursera samen met het MOMA, Museum of Modern Arts in New York. Het was vooral de module Art & Identity die me aan het denken heeft gezet, en aan de basis ligt van dit concept en deze website. Interesse gekregen? Hier kun je er meer over lezen.

Wat zeggen cliënten over coaching met kunst?

 “Zonder de zeggingskracht van het kunstwerk en de kundigheid van Ineke had ik waarschijnlijk een mooie kans voorbij laten gaan, terwijl ik er uiteindelijk vol vertrouwen en enthousiasme “ja” op heb gezegd.

Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op mijn eigen vraagstuk.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.”