inspirerende beeldentuinen en parken

Beeldentuinen bij musea zijn vaak heerlijk ruim opgezet zodat je er rustig rond kunt lopen, je gedachten kunt laten gaan, of een goed gesprek kunt hebben. Dat maakt ze dan ook heel geschikt voor een coachsessie met kunst. Het voordeel is de diversiteit, zodat je lekker langs de beelden kunt lopen en kunt kijken wat je aanspreekt of past bij je vragen. De resonantie van de kunst kan vanzelf zijn werk doen. Dit is een voordeel t.o.v. de LandArt, waar je vantevoren kiest voor een kunstwerk. Het voordeel van LandArt daarentegen is weer dat je je echt kunt onderdompelen in de kunstwerken en dat het er meestal rustiger is.  Bij de beeldentuinen vermeld ik enkele thema’s waar de beelden mij aan deden denken. Als jij door deze beeldentuin zou lopen komen er misschien weer hele andere associaties op dan bij mij. Kunst resoneert met wat voor jou speelt.  Alles is goed, en alles is waar. 

Als je zelf op stap gaat vind je hier een aantal vragen die van pas komen bij je eigen reflectie. 

Arboretum de Dreijen, Beeldengalerij Het Depot, Wageningen

Naast Beeldengalerij Het Depot ligt een schitterend Arboretum, ruim opgezet, met daarin zo’n 15 a 20 aansprekende beelden. De beelden doen me denken aan allerlei thema’s die ik regelmatig tegenkom in mijn coachpraktijk. Wortels, identiteit, ontheemding, ruimte vinden, vast zitten en weg willen, autonomie en verbondenheid, denken en voelen, je richting bepalen, of van perspectief kunnen wisselen. Maar zoals gezegd kunnen die associaties voor iedereen anders zijn. Ik zou zeggen, loop er doorheen, en geniet van de wandeling en de indrukken. 

Joost Barbiers, Zonnewijzer. 2013. Graniet. Arboretum de Dreijen Beeldengalerij Het Depot

Gertjan Evenhuis, Caput, 2011. Staal. Arboretum de Dreijen Beeldengalerij Het Depot

Helaine Blumenfeld, Acent, 2002. Brons.  Arboretum de Dreijen Beeldengalerij Het Depot

Beeldentuin van Museum de Fundatie, Heino

Naast het mooie kasteel Nijenhuis ligt deze beeldentuin, met zeer diverse beelden. 

Tom Claassen, Mikkel, 2017. Gemengde techniek. Beeldentuin Museum de Fundatie, Heino 

Rawsome! Ronald Westerhuis. Beeldentuin Museum de Fundatie, Heino

Pjotr Müller, Huis van dr. Quincke, 2001.  Gaas en steen. Beeldentuin Museum de Fundatie, Heino 

Kalheupinkpark Oldenzaal

Iucundi acti labores (draperiebank). Iris le Rütte (Eindhoven 1960). 

Lichtvoetig. Helga Kock am Brink (Bocholt, 1960)

Spinning Jenny. Nicolas Dings (Tegelen 1953)

 

Wat zeggen cliënten over coaching met kunst?

 “Zonder de zeggingskracht van het kunstwerk en de kundigheid van Ineke had ik waarschijnlijk een mooie kans voorbij laten gaan, terwijl ik er uiteindelijk vol vertrouwen en enthousiasme “ja” op heb gezegd.

Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op mijn eigen vraagstuk.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.”