coaching in de Groene Kathedraal 

De coachee had zelf het kunstwerk uitgekozen na een intake gesprek. De Groene kathedraal van Marinus Boezem ligt in Almere. Er is zowel een kathedraal gevormd door bomen, als een kathedraal als grasveld, omringd door bomen, eigenlijk het negatief van de aangeplante bomen kathedraal, een paar honderd meter verderop. Hieronder haar verslag van de coachsessie.

De “coachingsvraag” voor deze sessie was de wens om mijn rugzak vol met life events dichterbij mijzelf te brengen, zodat de inhoud hiervan als onderdeel van wie ik ben en dus op een andere manier meegedragen wordt. Door deze rugzak ben ik voorzichtiger geworden, omdat ik me kwetsbaar voel en behoefte heb om controle te hebben over wat ik wel en niet doe.

Het thema van mijn rugzak is verlies. Dat verlies is groot en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik er op een positieve (mooie herinneringen) en/of negatieve (gemis, boosheid) mee geconfronteerd wordt. Ik ervaar dat er maar heel weinig dierbaren zijn die durven te vragen naar dat verdriet, waardoor het vaak niet wordt aangeroerd. (Tekst gaat verder onder de foto’s) 

Op een strakblauwe doordeweekse ochtend in het voorjaar nam Ineke mij mee naar de Groene Kathedraal, van kunstenaar Marinus Boezem, onderdeel van Land Art Flevoland. Ik kreeg de keuze om te kiezen tussen de plattegrond van een kathedraal die op ware grootte is nagebootst door de aanplant van populieren of voor het nabijgelegen veld dat in de vorm van een kathedraal is gecreëerd door een uitsparing in de aanplant van eiken en beuken. Ik koos voor het laatste, omdat de haag van bomen mij direct deed denken aan het haagje dat wij hadden gegeven aan het grafje van onze veel te vroeg geboren en overleden dochtertje. De omgeving had hetzelfde beschermende effect, waarvan ik nu het middelpunt kon zijn samen met mijn verdriet. De rugzak had Ineke symbolisch voor mij meegenomen en gevuld met een aantal attributen, waaronder een set in elkaar passende doosjes die “de ui” van Korthagen symboliseerde. Op basis van de ui gingen we kijken naar situaties waarin ik wel en niet in mijn kracht had kunnen staan.

Goed te weten is dat ik niet religieus ben, dus de omgeving ook niet op deze manier beleefde. Opvallend was dat ik behoefte had om middenin de kathedraal mijn positie te zoeken, juist om deze in zijn grootsheid te kunnen ervaren. Ik vond het heel prettig dat er maar heel weinig wandelaars op de been waren en ervoer het toch als binnendringen in mijn persoonlijke ruimte, wanneer mensen de Groene kathedraal binnenliepen. De ruimte en de elementen van het buiten zijn gaven rust en ruimte om het gevoel (in mijn geval van gemis) toe te laten. In de opdracht die Ineke mij gaf, kwam tot uiting dat ik heel dichtbij mijn overtuigingen, dus dicht bij mijn gevoel, en sterke behoefte heb aan verbinding met anderen op dat niveau. En dat is iets wat je in het dagelijks leven, maar bij heel weinig mensen kunt vinden. Van rouwen is bekend dat je dat alleen doet, maar voor mij als iemand die graag altijd met anderen in verbinding staat, is dat misschien wel extra moeilijk. Een mooi inzicht, wat ik mee heb genomen om verder over na te denken. En wat zowel privé als zakelijk interessante inzichten geeft in wie ik ben en wat ik zoek.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.

Wat zeggen cliënten van coaching met kunst?

 “Zonder de zeggingskracht van het kunstwerk en de kundigheid van Ineke had ik waarschijnlijk een mooie kans voorbij laten gaan, terwijl ik er uiteindelijk vol vertrouwen en enthousiasme “ja” op heb gezegd.

Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op mijn eigen vraagstuk.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.”

plan een vrijblijvende intake in

Ik ga graag met je in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Neem vrijblijvend contact op!