coaching bij Exposure

Bij Exposure van Antony Gormley aan de Houtribdijk in Lelystad hebben we het kunstwerk van verschillende kanten bekeken, zowel van veraf als van dichtbij. In een intake vooraf was me duidelijk geworden dat er voor de coachee diverse vragen speelden, en het leek me inzichtelijk om de toenadering tot het imposante werk een plek te geven in het geheel. Onder de foto’s lees je zijn verslag van de coachsessie.

In september 2021 heeft Ineke mij meegenomen naar het indrukwekkende kunstwerk Exposure. Met haar zelfontwikkelde aanpak “Kunst als coach” nam Ineke mij mee om aan de hand van dit kunstwerk te gaan stoeien met een eigen vraagstuk. Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op dat eigen vraagstuk. Hoe het totale werk op afstand heel andere gevoelens oproept dan wanneer je de nietigheid van je bestaan ervaart, zodra je bijna onder het kunstwerk staat. Hoe elementen uit het kunstobject ineens passen bij de eigen worsteling. Ineke geeft daarbij veel ruimte om zelf te filosoferen, te verkennen. Ze stelt de juiste vragen, soms ter verduidelijking, soms omdat ik me er – het pijnlijke ontwijkend – te gemakkelijk van af dreig te maken. Ineke durft daarbij prettig nieuwsgierig te zijn, maar altijd met respect. Een prachtige ervaring!”

In deze sessie opende zich een ruimte bij de coachee om zijn worsteling te voelen, en te verdragen.

Wat zeggen cliënten van coaching met kunst?

 “Zonder de zeggingskracht van het kunstwerk en de kundigheid van Ineke had ik waarschijnlijk een mooie kans voorbij laten gaan, terwijl ik er uiteindelijk vol vertrouwen en enthousiasme “ja” op heb gezegd.

Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op mijn eigen vraagstuk.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.”

plan een vrijblijvende intake in

Ik ga graag met je in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Neem vrijblijvend contact op!