coachsessie met kunst

Coaching met kunst kun je zien als een gewone coachsessie, waarbij dat wat de kunst met je doet een rol speelt in de coachvraag en antwoorden en inzichten. Kunst kan je ertoe brengen om net vanuit een ander perspectief te kijken, of om inzichten te versterken die je intuïtief al hebt. Kunst kan je helpen om, zonder de noodzaak van woorden, dat in te zien wat je nodig hebt.

Vaak is het kunstwerk de plek waar de coachsessie plaats vindt. Dit is vooral zo bij LandArt, andere immersieve kunst of bij beeldentuinen. In een museum kun je zelden rustig genoeg praten voor een coachsessie, dus dan kun je er voor kiezen om een afbeelding van het kunstwerk mee te nemen naar de coachruimte. 

Opzet van een coachsessie met kunst bij mij

 • In een intake gesprek bespreken we globaal je coachvraag en kijken we of kunst als coach iets voor jou is. Deze intake is geheel vrijblijvend en kosteloos. 
 • In een eerste sessie bespreken we je coachvraag uitgebreider en vertalen we het naar kunstwerken. 
 • Ik doe een aantal suggesties voor kunstwerken waaruit je kunt kiezen, of misschien heb je zelf iets in gedachten.
 • Vervolgens vindt de coachsessie plaats in of bij het kunstwerk.  Als het om LandArt gaat spreken we af in de buitenlucht in de buurt van het kunstwerk.
 • Soms heb je genoeg aan deze intake, eerste sessie en coachsessie. Soms is een afrondend gesprek, een aantal weken of maanden later, nog prettig.
 • Soms ook is de kunst sessie deel van een langer coachtraject.

 

Vaak kies je intuïtief voor een kunstwerk dat je iets te vertellen heeft. Ik heb al diverse malen meegemaakt dat de coachee zelf niet goed wist waarom hij de keuze voor dat kunstwerk maakte, maar dat in de loop van het gesprek vanzelf bleek wat het kunstwerk voor die coachee voorstelde.
Ik maak veel gebruik van LandArt of beeldentuinen. Er zijn een heleboel Land Art kunstwerken in Flevoland, maar ook op andere plekken in Nederland. Ook kunnen schilderijen, foto’s, beelden of abstracte kunstwerken in musea of beeldentuinen je raken, zodat je ze kunt inzetten in een coachsessie. Ik vind kunst in de buitenlucht zelf het meest prettig voor coaching met kunst. 

coachvragen

De coachvragen die je met kunst onderzoekt hoeven niet anders te zijn dan in gewone coach gesprekken. Hieronder een paar voorbeelden van vragen die mensen bij met met behulp van kunstwerken hebben onderzocht.  

 • Wat drijft mij nu eigenlijk in mijn werk? Waar doe ik het diep in mijn hart voor?
 • Kan ik me staande houden in een nieuwe baan met meer verantwoordelijkheid en kritiek dan ik nu heb?
 • Wat staat me in de weg in het proces van verlies verwerken?
 • Hoe durf ik mijn leiderschapsrol steviger te pakken?
 • Hoe leef ik meer in verbinding met mezelf en de mensen om me heen?
 •  

Als je, met je vraag in het achterhoofd, je onderdompelt in de resonantie met de kunst en zo kunt ontdekken wat je antwoorden zijn, dan kan dit tot een intensieve (leer)ervaring leiden, een nieuwe ontdekking van je eigen antwoorden. 

Monkey. George Stubbs. 

De coachee had dit beeld meegenomen. Voor haar ging dit over precisie, realistisch werken, dingen snappen, en ondeugend zijn. In de loop van het coachgesprek bleek dat nieuwsgierigheid een belangrijke drijfveer was in haar werk. Het aapje stond symbool voor dit alles.  

kosten €

De kosten hangen af van het aantal sessies dat we hebben. Ik hanteer een inkomensafhankelijk uurtarief, dat bovendien verschilt tussen zakelijke en particuliere klanten. De intake is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos, dus neem gerust contact op voor informatie over de mogelijkheden en kosten.  

Wat zeggen cliënten over coaching met kunst?

 “Zonder de zeggingskracht van het kunstwerk en de kundigheid van Ineke had ik waarschijnlijk een mooie kans voorbij laten gaan, terwijl ik er uiteindelijk vol vertrouwen en enthousiasme “ja” op heb gezegd.

Intrigerend is de ervaring waarbij de wisseling van perspectief op het kunstwerk leidt tot een afwisselende kijk op mijn eigen vraagstuk.

Het kiezen van de locatie en het ervaren van de locatie hadden heel duidelijk een toegevoegde waarde. Het had een symboliserende en beschermende functie en de buitenlucht gaf ook ruimte en bewegingsvrijheid.”

plan een vrijblijvende intake in

Ik ga graag met je in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Neem vrijblijvend contact op!